ژوهانسبورگ
CNN
–
تحت تعقیب ترین فرد فراری در نسل کشی رواندا در سال 1994 پس از دهه ها فرار در پارل، آفریقای جنوبی دستگیر شد.
Fulgence Kayishema متهم به سازماندهی کشتار بیش از 2000 پناهنده توتسی – زن، مرد، کودک و سالخورده – در کلیسای کاتولیک Nyange در جریان نسل کشی است. او از سال 2001 متواری است.
او روز چهارشنبه در یک عملیات مشترک بین مقامات آفریقای جنوبی و بازرسان سازمان ملل دستگیر شد.
طبق بیانیه تیم سازمان ملل متحد، کیشیما در ابتدا هویت خود را انکار کرد. اما تا پایان غروب به آنها گفت: مدتها بود منتظر دستگیری بودم.
بازرسان گفتند که او از چندین هویت و اسناد جعلی برای فرار از شناسایی استفاده کرده است.
یکی از مقامات ارشد دادستانی درگیر در این پرونده به سی ان ان گفت: «این دستگیری اوج یک تحقیقات شدید، کامل و دقیق بود.
«اعضای خانواده و همکاران شناخته شده به طور جامع مورد بررسی قرار گرفتند. این در نهایت منجر به شناسایی مکان مناسب برای جستجو و یافتن اطلاعات حیاتی مورد نیاز شد.»
«فولجنس کیشیما بیش از 20 سال فراری بود. سرژ برامرتز، دادستان ارشد از مکانیسم بینالمللی باقیمانده دادگاههای جنایی سازمان ملل (IRMCT) گفت که دستگیری او تضمین میکند که سرانجام با عدالت برای جنایات ادعایی خود روبرو خواهد شد.
«نسل کشی جدی ترین جنایتی است که بشر شناخته است. جامعه بین المللی متعهد شده است که عاملان آن تحت تعقیب و مجازات قرار گیرند. برامرتز گفت: این دستگیری نشانی ملموس است که نشان می دهد این تعهد از بین نمی رود و عدالت اجرا خواهد شد، مهم نیست چقدر طول بکشد.
در پایان نسل کشی در ژوئیه 1994، کایشما به همراه همسر، فرزندان و برادر شوهرش به جمهوری دموکراتیک کنگو گریخت. او پس از نقل مکان به دیگر کشورهای آفریقایی، در سال 1999 به آفریقای جنوبی نقل مکان کرد و با استفاده از یک نام جعلی در کیپ تاون درخواست پناهندگی کرد.
به گفته دادستان ها، از زمان ورودش به آفریقای جنوبی، او توانست به یک شبکه حمایتی فشرده از جمله اعضای سابق ارتش رواندا تکیه کند که برای پنهان کردن فعالیت ها و محل اختفای او تا حد زیادی تلاش کردند.
در سالهای اخیر، دادستان IRMCT از عدم همکاری مقامات آفریقای جنوبی شکایت کرده است و یک سری موارد نزدیک به دست در دستگیری Kayishema رخ داده است. گزارشی به شرح شکست سه سال پیش در دستگیری کیشیما می پردازد.
اما روز پنجشنبه، برامرتز از همکاری و حمایت دولت آفریقای جنوبی تمجید کرد.
رویدادهای نیانگا، رواندا، یکی از وحشیانهترین وحشیانهترین نسلکشیها بود که در آن حدود 800000 توتسی و هوتوهای میانهرو طی 90 روز کشته شدند.
دادگاه مدعی است که کیشما مستقیماً در “طراحی و اجرای این کشتار” مشارکت داشته است. در کیفرخواست آمده است که وی در حالی که پناهجویان در داخل کلیسا بودند، بنزین خرید و توزیع کرد تا کلیسا را بسوزاند. کیشیما و دیگران نیز متهم به استفاده از بولدوزر برای فروریختن کلیسا در پی آتش سوزی هستند، در حالی که پناهندگان هنوز در داخل آن بودند.
کشیش سابق کلیسا، آتاناس سروبا، در سال 2006 به قتل عام محکوم شد و به 15 سال زندان محکوم شد که بعداً در دادگاه تجدید نظر به حبس ابد افزایش یافت.
قرار است کیشیما روز جمعه در دادگاه کیپ تاون محاکمه شود.
جایزه ای تا سقف 5،000،000 دلار توسط برنامه جوایز جنایات جنگی ایالات متحده برای اطلاعات در مورد Kayishema و سایر فراریان تحت تعقیب برای انجام نسل کشی رواندا ارائه شد.
با دستگیری کیشیما، سازمان ملل همچنان به دنبال سه مظنون برجسته دیگر است.
در سال 2020، یک فراری دیگر پس از بیش از 20 سال فرار در حومه پاریس دستگیر شد.
فلیسین کابوگا، «یکی از تحت تعقیبترین فراریان جهان» که گفته میشود یکی از چهرههای برجسته نسلکشی بوده است، در یک عملیات مشترک با مقامات فرانسوی دستگیر شد.
نسل کشی رواندا شاهد بود که شبه نظامیان هوتو و غیرنظامیان به طور یکسان تعداد زیادی از اعضای اقلیت قومی توتسی را به قتل رساندند: مردان، زنان و کودکان که بسیاری از آنها قبل از شروع درگیری همسایگان آنها بودند.
این کشتار سرانجام 100 روز بعد به پایان رسید، زمانی که نیروهای جبهه میهنی رواندا (RPF) به رهبری پل کاگامه، شورشیان هوتو را شکست دادند و کنترل کشور را به دست گرفتند.